000 Kampanja: Petra Stušek

Ne zamudite novega dela Kampanje! Naročite se na obvestilo po e-pošti!

S Petro Stušek, direktorico javnega zavoda Turizem Ljubljana, se v nulti (testni) epizodi podcasta o marketingu in odnosih z javnostmi, pogovarjamo o tem, kako se je Ljubljana znašla na drugem mestu lestvice Lonely Planeta Najboljše v Evropi 2014, od kod ime bela Ljubljana, pa tudi o luksuznem turizmu na naših tleh in spremembah, ki jih je v turizem vnesel razmah spletnih turističnih storitev ekonomije delitve.

Prepis pogovora:

Podcast Kampanja

Epizoda: 000
Datum snemanja: 25. marca 2015

Objavljeno: 15. aprila 2015

Trajanje: 29:57

Sogovorniki:

  • Petra Slanič
  • Petra Stušek
  • Domen Savič

———————————————————————————————————

Petra Slanič:   No, pa začnimo na začetku, Petra. Hvala res, da si si vzela čas in da si res najina gostja med delovnikom …

Petra Stušek: Z veseljem.

Petra Slanič: … pa začnimo s tem, od kod si, kakšne so tvoje prejšnje izkušnje, preden si nastopila zdaj 1. marca na delovnem mestu direktorice Turizma Ljubljana. Bila si pred tem leto dni vršilka dolžnosti direktorice, hkrati si opravljala delo odnosov z javnostmi, kjer si pa tudi leta 2002 začela. Preden te je posrkal turizem, si se pa ukvarjala z marketingom in prodajo, si pa diplomantka germanistike in geografije. Kako si zašla s področja tvojega osnovnega fakultetnega študija na področje marketinga in PR-a?

Petra Stušek: V bistvu je bilo področje marketinga in PR izlet, ker je mene turizem posrkal že v osnovni šoli. Jaz sem delala srednjo turistično šolo, geografija je bila smer turizem, jezik je itak osnovno orodje v turizmu, tudi podiplomca sem delala turizem, tako da … Sem pa vesela, da so me vmes odkrili v turizmu. Na, kot se pravilno slovensko reče, »šalterju« agencije so me odkrili Američani in so me prepričali, naj se jim pridružim pri snovanju novega podjetja, ki se ukvarja s satelitsko televizijo. Potrebovali so tako tolmača kot nekoga, ki bi razvijal podjetje. In oni so nekje v meni odkrili to marketinško žilico. In oni so me dejansko usmerili, pokazali to pot. Jaz sem potem to še nadgrajevala in na koncu, ko je dobrih deset let nazaj po ovinkih prišla do mene ponudba, da bi v turizmu prevzela odnose z javnostmi, s tem da sem morala tudi razširiti to na marketing, sem pograbila to z obema rokama. Takrat sem kar vzcvetela.

Domen Savič: Dajmo to malo dešifrirat. Ti si rekla »žilica za marketing«. Vemo, da to niso dejanske žile. Vemo, da nimaš ti ven, arterij, kako se reče, še eno žilo, kjer teče marketing. Nimaš te ekstra žile za marketing … kaj to pomeni? Ali delajo v marketingu ljudje, ki nimajo žilice za marketing?

Petra Stušek: Se bojim, da ja. Resnično se bojim, da ja, ker neke osnovne predispozicije moraš imet. Od tega, da si komunikativen, do tistega estetskega čuta, ki ga moraš imeti, zato da samo oglaševanje ali pa trženje bodisi produkta bodisi storitve teče. In jaz sem prepričana, da to moraš imeti in da niso ali nismo vsi v poslu taki.

Domen Savič: Mhm. Ampak … je to trening, si daš to implantirat?

Petra Stušek: Če je kaj, se tega implantirat gotovo ne da, ampak sigurno je trening, seveda. Samo moraš imeti neke prirojene predispozicije, v to sem pa sveto prepričana.

Petra Slanič: Že dobrih 12 let si tukaj na Turizmu. Ti je sploh še ostal kakšen izziv?

Petra Stušek: Oh, izzivov je vedno veliko. Ker sicer bi verjetno zamenjala organizacijo, ampak branža turizma me je posrkala že desetletja nazaj, tako da seveda so izzivi. Tudi tukaj so izzivi. Trenutno je največji izziv, kako biti dober v svojem osnovnem poslu, kar se tiče turizma, in hkrati biti učinkovit v aparatu, ki se imenuje javna uprava. To je trenutno zelo velik izziv, ampak glede na to da Ljubljana dela resnično velike korake na področju turizma ne samo v nacionalnem, ampak tudi v mednarodnem smislu, vidimo vedno nove izzive. Cel tim, celo moštvo, ne samo jaz kot tista, ki je na čelu vseh mojih sodelavcev.

Petra Slanič: Ko si ravno omenila sodelavce: koliko vas je na Turizmu Ljubljana, kako ste organizirani, da sledite ciljem vaše strategije, ki je zastavljena zelo konkretno do leta 2020 in si jo lahko ljudje, zainteresirani seveda, preberejo na vaši strani.

Petra Stušek: Ja, mi vse naše strateške dokumente zelo jasno razgrnemo in tudi zelo radi izmenjujemo dobre prakse. Mi se radi udeležujemo raznoraznih predavanj … Torej da mi predajamo naša znanja naprej in hkrati se dobivamo s kolegi, da izmenjujemo izkušnje. Sicer nas je na zavodu uradno 31, vendar ker je polovica pretežno mladega kolektiva in večinoma ženske, je veliko kolegic na porodniškem. V zadnjih letih se gibljemo med 27 in 29, da nas dela letno. Organizirani smo pa tako, da imamo kar 8 področij, ki se med seboj zelo razlikujejo. Verjetno se, predvsem domačini, ne zavedajo, da mi delamo precej več kot pa samo promocijo Ljubljane v tujini. Med drugim smo tudi odgovorni za infrastrukturni razvoj; govorim o turistični infrastrukturi. Mi smo tisti, ki smo naredili nabrežja Ljubljanice ali pa uredili pristane za ladjice …

Petra Slanič: Slovenska verjetno spada v ta obseg?

Petra Stušek: Infrastrukturno seveda ne, pač pa se je bomo, ko bo nekoč aktualno, lotili s strani dajanja vsebine na to javno površino. Odstranjujemo tudi grafite, kjer se pojavijo …

Petra Slanič: Razen če so zelo dobri.

Petra Stušek: … seveda da niso umetniški, tako tako. Da nimajo neke potencialne umetniške vrednosti. Kjer seveda spet trčimo ob to žilico. Ker to je zelo subjektivno. Ampak žal načeloma niso takšne vrste, tako da jih kar pridno odstranjujemo, da Ljubljana ostaja bela Ljubljana. Mimogrede, a kateri od vaju ve, od kje prihaja ta bela Ljubljana in na kaj vama je to asociacija?

Domen Savič: Jaz bom rekel, da je bila Ljubljana včasih prestolnica kokaina in da se od takrat naprej uporabljajo te oznake …

Petra Stušek: … da imamo še posledice ali kako?

Domen Savič: … in da se vsakih toliko skuša revitalizirati tudi ta industrija. In vi ste idealni glede na to, da skrbite za vse te grafite, tako da imate stik s to skupnostjo, ki se povezuje …

Petra Slanič: No, Domen, spet nisi Cankarja bral!

Domen Savič: Ne, glej, komplicirano je, ampak mislim, da bi se dalo iz tega nekaj narediti. Zagotovo je nekaj dolgočasnega, bom jaz rekel.

Petra Slanič: Mi vemo iz slovenske zgodovine, da je to Cankarju bilo obljubljeno mesto. Neka bela prihodnost …

Domen Savič: Vidiš, to so Mariborčani. Takoj Cankarja, pa bela prihodnost, pa čudovita prihodnost pa Ljubljana.

Petra Slanič: Seveda

Petra Stušek: No, ampak je zdaj Domen bližje …

Domen Savič: Vidiš, vidiš!

Petra Slanič: Bravo!

Petra Stušek: Ker je praš…, ne bom prekla prašek, ampak prah, posredi. Nekoč je bilo peščeno tlakovanje v Ljubljani in ko so se vozile kočije in konji, se je dvigal prah. In je bilo vse belo. Mi sicer danes to z neko sterilnostjo povezujemo, ampak daleč od tega. Ljubljana je vedno zanimiva.

Petra Slanič: Koliko od vas pa se ukvarja s komuniciranjem, torej s poslovnim komuniciranjem? Tukaj mislim in marketing in odnose z javnostmi in če si kdo želi še kar koli drugega posebej omenit, tudi s tem. [smeh] Buzzwordu bi se rada izognila.

Petra Stušek: op. p. Petra je pogledala Domna. [smeh]

Domen Savič: [smeh] In Domen mirno si misli svoje in čaka, da bo planil … Naj zaenkrat ostane samo pri takem pogledu. Lepo prosim, izvoli: koliko ljudi se ukvarja s komuniciranjem in z vsemi buzzwordi, ki jih imamo danes v naboru?

Petra Stušek: To je pri nas zelo širok pojem. Ker smo organizacija, ki je prvi obraz Ljubljane, ko pride turist na TIC. V najširšem pogledu lahko rečem, da so vsi moji kolegi na TIC-u komunikatorji. Od 30 nas 13 dela tukaj v upravi, 8 je vodij področij, velika večina drugih pa je informatorjev na obeh TIC-ih, ki sta odprta vsak dan v letu, vključno z božičem. In kot rečeno, oni so prvi komunikatorji. Potem imamo seveda oddelek odnosov z javnostmi, ki sem ga jaz vodila do nedavnega in zdaj smo ravno v procesu iskanja nove osebe … Potem imamo še oddelek digitalnega komuniciranja ali digitalnega marketinga – mi ga tako poimenujemo, ker je uradno še staromodno poimenovan kot uredništvo spletnega portala, kar je zdaj z vsemi družabnimi mediji veliko širše. Mi smo dnevno dejavni na 9 platformah družabnih medijev. Tam pa delujejo 4 osebe. Torej lahko rečemo, da nas je več kot pol v zavodu komunikatorjev, uradno pa ena oseba. Vodja odnosov z javnostmi.

Petra Slanič: Ki se ukvarja izključno in samo s tem, ne?

Petra Stušek: Ne, to pa ni res.

Petra Slanič: To pa ne!

Petra Stušek: Se ukvarja še z marsičem zraven, ampak osnovno pa je, da se ukvarja s komuniciranjem. Z vsemi deležniki, seveda.

Petra Slanič: Če se osredotočimo v naslednjem delu pogovora na goste, ki prihajajo v Ljubljano. V letu 2012 je bilo največ Italijanov, potem Nemcev, Kitajcev in Britancev. Se je slika kaj spremenila v teh treh letih ali so še zmeraj Italijani na prvem mestu?

Petra Stušek: Italijani so še vedno na prvem mestu, to je res že tradicionalno, krepko čez desetletje. Ne samo v Ljubljani, ampak v Sloveniji. Oni so dejansko nam tako zelo blizu in zelo znajo ceniti to življenje in Ljubljana jim je res všeč. V bistvu si ne pustijo odvzeti tega prvega mesta, ostala slika se pa precej spreminja. Britanci so bili dolga leta visoko, takrat ko je začel voziti nizkocenovni prevoznik, potem so nastopile drugačne razmere zaradi krize. In so se razmere začele spreminjat. Še zmeraj se držijo med prvimi petimi, se pa gostje iz drugih celin prebijajo v ospredje. Predvsem Američani, tudi kot posledica naše razglasitve za drugo najbolj želeno po obisku s strani Lonely Planeta, ki je bila namenjena prvenstveno ameriškemu tržišču in angleško govorečim gostom. Se pravi, da je segalo tudi do Avstralije in posledično so bili še lani februarja Američani po nočitvah nekje med 8. in 10. mestom, že julija pa na 3. mestu.

Petra Slanič: Torej ocenjujete, da je ena sama objava potegnila …?

Petra Stušek: Ne gre za eno samo objavo, gre za cel buzz okoli Lonely Planteta. Mi smo to še izkoristili tudi preko naših družabnih medijev in na koncu so to povzemali več ali manj vsi mediji. Tako domači kot tudi veliko tujih, kar je povzročilo dodatno zanimanje. Američani pa načeloma zelo zaupajo tem lestvicam. Veliko bolj kot mi Evropejci.

Petra Slanič: Ravno to me zanima: kakšen je občutek, ko si enkrat v Lonely Planetu? To so verjetno zadaj dolgotrajni dogovori, ne? Kako ste prišli do tega? Koliko lahko poveš o tem?

Petra Stušek: V bistvu gre za dolgotrajno delovanje na tujih tržiščih. V tem primeru mojega delovanja, ker sem vodja odnosov z domačimi in tujimi javnostmi, kar je načeloma dosti šizofreno, ker se popolnoma razlikujejo med seboj. Ampak mi smo imeli za to eno osebo in mi je na nek način uspevalo to ločevati. Skratka, kot vodja odnosov za tuje javnosti hodim v tujino na raznorazne borze, sejme, delavnice, novinarske konference. Velikokrat se je zgodilo, da sem imela tudi po 80 novinarjev, ki sem jim predstavljala Ljubljano. Takrat moraš biti pripravljen na vsa živa vprašanja in tako dalje … In nikoli ne veš, koga imaš med publiko. Na eni izmed teh javnih predstavitev sem imela tudi dopisnico Lonely Planeta Anno Taylor, ki je za centralni del Evrope zadolžena. Ona je postala pozorna, ko sem lani bila na enem teh dogodkov. Marca lani v Londonu je postala pozorna, ko sem najprej predstavila Ljubljano, potem sem se pa še posebej opredelila na to, kaj bomo delal okoli praznovanja 2000 let Emone. To se ji je zdelo inovativno, nekaj svežega, in je potem na lastno pest organizirala, da je – brez da bi mi vedeli – junija prišla cela delegacija v Ljubljano. In šele dva meseca potem smo mi izvedeli, da so se odločili, da nas bodo priporočil. Torej je šlo takole: najprej naša predstavitev, brez da bi se zavedali, kdo vse je med publiko, seveda z jasnim fokusom, da impresioniraš vsakega v tej publiki, nakar se je odvilo dalje. Mi smo za objavo izvedeli približno en mesec, preden je šla ven. Vmes smo pripravljali vsa orodja, da bomo to tudi mi izkoristili in potem se je začelo dogajati.

Domen Savič: Kako je kej s financiranjem turizma? Si predstavljam, da je težko razložiti Ljubljančanu, zakaj rabimo turizem oziroma zakaj je fino, da je vsepovsod gužva in da so povsod Čehi in Italijani. Kakšna bi bila Ljubljana, če turizma ne bi bilo, recimo? Oziroma če bi ta denar dali v …

Petra Stušek: Najprej – to so sladkosti javnega financiranja – tega denarja ne moreš dati drugam, kot je s proračunom določeno, zato …

Domen Savič: No, potem pa da bi ga zelo neučinkovito porabili, recimo.

Petra Stušek: No, to se pa pri nas ne more zgoditi. Pika. [smeh] Je pa res, da velikokrat [slišimo] ta populizem. Kar gre meni, moram priznati, včasih na živce. Bom navedla konkreten primer: »Namesto ognjemeta za novo leto bi lahko dali ta denar lačnim v « Ne moremo, ne gre to tako enostavno. Ker je zakonsko določeno, da s proračunom določen denar, v našem primeru gre za prireditev decembra, ne more biti porabljen za druge primere, kot so socialni. To je najbolj enostavna razlaga. Seveda je zadaj še veliko bolj zakomplicirano, ampak tako to je. V bistvu se mi, čeprav smo javni zavod in javna uprava, prav nič ne obnašamo neracionalno. Niti neracionalno niti netržno usmerjeno, ravno zato, ker strategijo, ki smo jo delali skupaj z deležniki v celotni regiji z vsemi ciljnimi skupinami smo jo skupaj ustvarjali leto in pol. Imamo zelo jasne cilje, kam hočemo turizem pripeljati do leta 2020, da temu sledimo in sproti preverjamo. Skupaj želimo pravzaprav z meščani graditi turizem. Ne samo da smo med izdelavo strategije delali delavnice z zainteresiranimi meščani, imajo tudi zdaj možnost dajati predloge. Ravno pred slabega pol leta smo naredili anketo med meščani, da preverimo stanje zadovoljstva meščanov s turizmom. Moramo vedeti, da je to velik del trajnostne strategije, ki ji v Ljubljani sledimo. Vsaj jaz osebno, pa tudi moji sodelavci, v trajnostno usmerjenost zelo verjamemo. In so prišli zanimivi izsledki ven, da meščanov turizem ne moti, še več, všeč jim je ta babilon jezikov, kot jim pravijo. Všeč jim je to, da se ves čas nekaj dogaja, zaenkrat se jim še ne zdi, da je prevelika gužva, in menijo, da turizem – kar je bilo meni osebno zanimivo – doprimore k njihovemu boljšemu ali pa bolj kvalitetnemu življenju v Ljubljani. Njihovemu osebnemu, ne k razvoju same Ljubljane.

Domen Savič: Hočeš reči, da če ne delamo za naše, pa delajmo vsaj za tuje, da bodo imeli še naši nekaj od tega?

Petra Stušek: Ja. Bi se strinjala s tem zaradi tega zadnjega doprinosa. Mi zelo verjamemo v eno stvar, in sicer: če se bomo mi, meščani, dobro počutili v našem mestu, se bodo tudi vsi naši obiskovalci, ker to čutijo. In to se mogoče sliši smešno ali pa pravljično ali pa nenavadno ali kakor koli že, ampak v resnici je to res, ker jaz živim tukaj in vem, da je to res.

Domen Savič: Mhm.

Petra Slanič: Ravno pri lokalnem prebivalstvu je še en aspekt, ki ste si ga tudi zadali v strategiji: po tem naj bi razvoj turizma v Ljubljani omogočal tudi razvoj svojega lastnega potenciala. Torej da bi domačini našli neko poslovno idejo, s katero bi lahko nastopili na trgu in nenazadnje od nje dobro živeli. Kje smo tukaj Slovenci? Kako smo po tvojih izkušnjah podjetni glede turizma? Ali znamo zadovoljiti zahtevnega gosta, ki pride z razvitega turističnega okolja?

Petra Stušek: Absolutno.

Petra Slanič: Znamo?

Petra Stušek: Znamo. Tudi ko vprašajo, če Ljubljana ali Slovenija ima luksuzni turizem. Dejstvo je, da Ljubljana nima petzvezdičnega hotela. To je neizpodbitno dejstvo, žal, ampak to ne pomeni, da nimamo luksuza, ker luksuzov je več. In to, kar imamo mi v Ljubljani … Tujci recimo že smatrajo za luksuz to, da se počutijo povsem varne. Če že začnemo s tem. Da vsi govorimo angleško – do vsake branjevke na tržnici. Vsi smo tujejezični. Skratka, mi znamo zadovoljiti gosta, ker imamo tudi zelo veliko butičnih ponudb. Naša naloga tukaj pa je, da jo izbrskamo izmed vseh ponudnikov in jo ponudimo na svetovnem tržišču, kar tudi delamo. Mi vsakič, ko gremo na borzni sejem v tujino, naredimo v lokalnem jeziku tudi brošuro – gremo pa na preko 20 destinacij samo v prvih 4 mesecih leta – kjer poudarimo highlighte tistega leta, gostom namignemo, kaj vse lahko počnejo, ko pridejo sem. In jih spodbujamo, da pridejo k nam in izkoristijo vse te ponudbe, ki jih turistična ponudba Ljubljane pa tudi regije ima in ponuja.

Petra Slanič: Torej je dobesedno tudi vam v interesu, da imate vedno neko svežo ponudbo, s katero privabite turiste.

Petra Stušek: Seveda! Ne samo da nam je v interesu, ampak to spodbujamo. Jaz zelo spodbujam sodelavce, da razmišljajo vsako leto o neki novi turistični ponudbi, ki jo mi kot zavod ponudimo, ker vemo, da imamo veliko konkurence. Mi prodajamo vodenje, medtem ko imamo tudi konkurenco, ki vodi brezplačno. Zato smo se mi zdaj zelo usmerili v druge vrste vodenj, ne samo klasična, ampak tako imenovana doživljajska vodenja. Recimo lani je po ostankih Emone vodila Emonka; v prvi osebi ednine je vodila skozi svoje življenje. Bila je oblečena kot nekdaj, spremljal jo je pa vojščak iz tistih časov. Zvečer smo to delali ob baklah. V letošnjem letu smo za 8. februar naredili Prešernovo vodstvo s Prešernom, s 1. 4. začenjamo tako imenovane food ture, ker to je zdaj zelo aktualno. Ampak naša bo recimo tudi doživljajska. Na gradu imamo časovni stroj, kar je zelo doživljajska zadeva … tako da na tak način kreiramo vedno novo, inovativno turistično ponudbo. Ker moramo.

Domen Savič: Zdaj bo Petro kap, ker ima še štiri liste vprašanj. Ne vem, ali smo na nulti epizodi podcasta ali na parlamentarnem zaslišanju.

Petra Slanič: Eni ljudje se pripravimo, preden pridemo pred mikrofon.

Domen Savič: [smeh] Jaz bi mogoče zdaj mal odzumiral zadevo oziroma se dotaknil marketinga kot neke samostojne branže. Pa me zanima tvoje mnenje. Če malo odmisliš to, kar delaš, ampak gledaš to branžo na splošno. Katere so 3 stvari, ki ti gredo blazno na živce v tem lepem slovenskem marketingu in katere so 3, 2, 1 stvari, ki se ti zdijo dobro urejene oziroma so kvalitetno narejene oziroma vidiš v njih neko prednost?

Petra Stušek: Zdaj govorimo o marketingu izven turizma?

Domen Savič: Nasploh. Asociacija marketing: go!

Petra Stušek: Hm. Asociacija marketing in kaj mi gre na živce? Pravzaprav nič, ker se sploh ne ukvarjam s tem, česat ne morem spreminjati. Nimam pravice.

Domen Savič: OK. Ampak gotovo imaš neko … Itak ti ne bo nikoli zmanjkalo izzivov v turizmu, ampak če bi ti jih slučajno, kaj bi bila prva stvar, za katero bi rekla, to je treba zrihtat, zato ker … Pa bom jaz začel. Jaz bi zrihtal oglase prehrambenih izdelkov.

Petra Stušek: Mhm. Radijske predvidevam [smeh]

Domen Savič: No, evo, ali pa radijske za hrano oziroma bi se na tem področju fokusiral na mogoče majčkeno boljši copy, ki te ne žali, takoj ko izreče tiste dve, tri besede na začetku.

Petra Stušek: Mhm.

Domen Savič: Čisto zaradi tega, ker se mi zdi, da je tu nek odnos do poslušalca oziroma če ne drugega do potrošnika. Da ga nima za totalnega kretena.

Petra Stušek: Podcenjevalno, ne?

Domen Savič: Tako! Zdaj mi pa ti povej. Lahko rečeš isto, lahko si pa kaj svojega izmisliš.

Petra Stušek: Ne, tu se jaz zelo strinjam drugače. Moram pa priznati, da nisem več čisto tipičen potrošnik. Če bi jaz delala marketing v nekem vplivnem podjetju z veliko budgeta, sploh ne vem, če bi še šla na televizijo, moram priznati.

Domen Savič: Mhm.

Petra Stušek: Se mi zdi, da od pay-per-view do vsega, se vsi tako uspešno izogibamo oglasom, da mogoče ciljne skupine, ki gledajo, niso več primarne tistim, ki jim ta podjetja to želijo prodat, ne. Če bi, bi definitivno ukinila televizijske reklamne bloke. Sicer pa … hm … česa bi se lotila v marketingu? To vprašanje je pa zame zelo za razmišljat, ker o tem sploh nisem premišljevala, moram priznati. Kar pomeni, da dejansko nisem ciljna … Aha, vem eno, zdej sem se pa spomnila. Kaj me zelo moti?

Domen Savič: Aha, vidiš evo, to je ta diplomatska fraza »Hvala za vaša vprašanja « [smeh]

Petra Stušek: Umaknila bi vse … Ne, »Ne, hvala« za vaše vprašanje, ker je toliko časa trajalo, da sem se spomnila [smeh].

Domen Savič: V redu je. [smeh]

Petra Slanič: Povej, da ne boš pozabila vmes. [smeh]

Petra Stušek: [smeh] Umaknila bi res nagravžne billboarde ob vseh avtocestah. To je pa … to me pa res moti.

Domen Savič: OK.

Petra Stušek: Ja. Evo. Tudi če je dober copy, to tja sploh ne spada, res. Ker onesnažuje okolje in me ziritira in je minus za tistega, ki tam oglašuje. To je prvo, kar bi naredila.

Domen Savič: Mhm. Dobro.

Petra Stušek: Potem bi se pa verjetno lotila kakih kakšnih copyjev, ki bi rabili … ehm …

Petra Slanič: Copyja.

Petra Stušek: Ja! No, tako, hvala! [smeh] Tretja stvar pa je, da je treba izobraževati tudi tiste, ki delajo in pišejo copyje, o [pisanju v] slovenskem jeziku. Jaz nisem puritanec. Zelo imam rada slovenščino, mi je kristalno jasno, da se stvar razvija, da ima mladina druge jezikovne žargone. Ampak neki minimalni standardi pa morajo biti v oglaševanju. In tisti, ki hočejo biti – predvsem na komercialnih radiih – inovativni, so tudi neinovativni in včasih tudi že malo podcenjevalni.

Domen Savič: OK. Petra, zdej imaš 3 minute oziroma 2,5 minute, da narediš en wrap-up. Ta drugi folder, kjer maš vprašanja, vrzi stran, ker …

Petra Stušek: Ali pa izberi tri top vprašanja.

Petra Slanič: Eno še izberem iz fascikla, če sem že pripravila fascikel. Kako gledaš ti na razmah spletnih turističnih storitev? Kako je internet vplival na turizem, na vaše delo? RB&B, bookingi, vse možne storitve imamo danes na voljo. Kako se je spremenila scena?

Petra Stušek: Mi, ker smo javni zavod oziroma javna uprava, ne moremo slediti, tako kot bi želeli, v organizacijskem smislu. Ker tako imenovana sharing economy ponavadi prehiteva regulativo, čemur smo pa mi zavezani. Tako da iz tega vidika je malce problematično, zato ker RB&B ne moremo skenslat, ali kako naj to rečem pravilno slovensko …

Petra Slanič: Ne moremo blokirat RB&B-ja v Sloveniji.

Petra Stušek: Niti ga ne želimo, to bi bilo pravzaprav neumno.

Petra Slanič: Seveda, želimo turistične takse dobivati.

Petra Stušek: Tako, to je treba regulirati, kar se na državnem nivoju žal prepočasi odvija, ker se več zakonov tepe med seboj. In na podlagi tega resnično dobimo več takse, ki je seveda spet zakonsko usmerjena v promocijo in mi jo zelo transparentno usmerjamo naprej. Pri nas vsakomur, ki vpraša, kam ta denar gre, to vse javno razgrnemo. In to bi moralo it z roko v roki. Naša naloga je v glavnem, da poskušamo vplivati na spremembo te regulative, da bi vse skupaj šlo hitreje, da bi se mi temu lažje prilagajali. Ampak dejstvo je, da so vse spletne platforme, začenši z internetom, zelo spremenile turizem, zelo je vse takoj na dlani, takoj gre slaba beseda naokoli – veliko prej kot dobra –, čeprav se zdaj začenja to preobračati. Ljudje veliko raje govorijo pozitivne stvari, česar smo veseli, ker Ljubljana daje same pozitivne asociacije. Zagotovo smo pa mi manj prizadeti – v narekovajih – od agencij, ki ne morejo več poslovati klasično, se pravi kot posredniki, ker ljudje sami preko interneta stvari najdejo in si jih zakupijo.

Petra Slanič: Preskočijo?

Petra Stušek: Ja.

Domen Savič: OK, iz režije mi kažejo, da smo kar prekoračili čas in da bo naslednji oglasni blok ful krajši.

Petra Stušek: Jeej! [smeh]

Petra Slanič: Nobenih jumbotov!

Domen Savič: Ob avtocesti. To je bila nulta verzija … v bistvu smo to tako dobro naredili, da niti imena nimamo. Pazi ta marketing! To je nulta verzija podcasta brez imena, v katerem se z relevantnimi osebami pogovarjamo o marketingu in o ostalih kletvicah v slovenskem medijskem prostoru. Z vami sva bila glavna voditeljica, researcherka in zasliševalka pred … V bistvu ne, v bistvu sva rekla, da bova imela neke blazne nazive. Zdej si moraš ti nek blazen agencijski naziv izmisliti. Bom jaz začel, jaz bom šef oddelka za vneta grla.

Petra Slanič: Jaz bom pa account manager za content marketing.

Domen Savič: Ne, no …

Petra Slanič: Ja, pa smo rekli, da mora biti buzzword.

Domen Savič: To si zdaj čisto preveč resno usekala.

Petra Slanič: Čisto too much, ne?

Domen Savič: Takoj neka resna stvar. To je brez veze.

Petra Slanič: Pa če ne znam drugače, tebe imamo zato, da zabavaš.

Domen Savič: No, tega ne bomo nikol objavili, to bo šlo zdaj v bunker in čez 10 let bomo to odkrili. Hvala, ker ste bili z nami. Res vam ne moremo drugega povedati, ker ne vemo, kako je temu ime, tako da si bomo potem to izmislili. No, komplicirano je. Hvala lepa, ker ste bili z nami, se vidimo naslednjič.

Petra Slanič: Hvala lepa, Petra! [smeh]
Preberite:

Spremljajte:

O podcastu:

V Kampanji boste izvedeli, kako se vrti kolesje marketinga in odnosov z javnostmi.

Join the discussion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Podcast Državljan D

Naročite se na podcast Državljan D!