017 Vid Doria: Potrebno je kolektivno delovanje!

Opis epizode:

Z Vidom Doria, generalnim sekretarjem Transparency International Slovenija smo se pogovarjali o davčnih oazah, prihodnosti dogajanja in povzetku razkritij Panama Leaks in ostalih dogodkov, ki so jih obelodanili žvižgači. So ti postali nekaj normalnega ali bi se morali problema lotiti drugače?

Državljan D svetuje:

  • Plačujte davke in zahtevajte njihovo smotrno porabo
  • Opozarjajte na korupcijo in problematične prakse
  • Podpirajte aktiviste, ki se na tem področju borijo za boljši jutri.

Dodatne informacije:

Pobude za davčno transparentnost
Davčne politike se nenehno spreminjajo. A v zadnjih letih se zaradi pritiska civilne družbe, največkrat po razkritjih velikih škandalov, davčne politike spreminjajo hitreje kot v preteklosti. Razmišljanja o upravljanju davčnih sistemov na globalni ravni in zahteve po večji transparentnosti le-teh ter naša prizadevanja na tem področju smo strnili v blogu.

Podatki o porabi evroposlancev ostajajo tajni
Kako se porabi 71 milijonov letno, še naprej ostaja skrivnost. Čas je, da se poslanci zganejo in sami zahtevajo transparentnost, drugače bo zaupanje javnosti v institucije EU še naprej kopnelo.

Nova razkritja, stari problemi
Ob vnovičnem razkritju dokumentov iz davčne oaze Transparency International Slovenia ponovno opozarja na sistemske pomanjkljivosti, ki omogočajo tovrstne zlorabe globalnega finančnega sistema.

Sporni IT razpisi Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Nenavadne prakse naročanja IT storitev na ministrstvu za delo tudi po letu dni od njihovega razkritja ostajajo brez policijskega epiloga. Protikorupcijska komisija ne želi povedati, kaj počne s primerom. Več si preberite v članku Podčrto.si.

Pravica vedeti ključna za svet brez korupcije
Transparency International Slovenia ob svetovnem dnevu pravice vedeti izpostavlja pomen dostopa do informacij, ki so javnega pomena. Potrebno je zagotavljati predvsem enostaven in razumljiv dostop do podatkov.

Preplačane srčne zaklopke
V časniku Finance so prejšnji teden poročali o novi aferi preplačane medicinske opreme v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Tokrat naj bi srčne zaklopke preplačali za kar dva milijona evrov. Še en razlog več za povečan civilni nadzor porabe sredstev, ki ga v TI Slovenia izvajamo s Pakti integritete.

O podcastu:

Podcast Državljan D je podcast za produktivno preživljanje časa, v katerem igramo vlogo državljana. Državljan D v pogovorih s strokovnjaki določenega področja informira in aktivira. Da se. Gremo naprej!

Join the discussion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Podcast Državljan D

Naročite se na podcast Državljan D!