038 Sandra Bašić Hrvatin: Demokracija umira v drobnem tisku

Opis epizode:

Da se o medijski pismenosti spet resno pogovarjamo po skoraj dvajsetih letih ni naključje. A če smo pri prvi iteraciji medijsko pismenost potrebovali zaradi prehoda v demokratični samoregulacijski model, se danes o njej pogovarjamo prav zaradi izrojenosti medijske krajine, ki tolerira vse preveč anomalij, vse skupaj zvede na vprašanje kapitala in od uporabnika zahteva skoraj nemogoče stvari.

Kako smo prišli v sedanje stanje, kakšne so rešitve in zakaj je najprej nujno definirati področje medijske pismenosti in ga jasno ločiti od digitalne pismenosti in drugih tehnodeterminističnih smeri informacijske družbe ter zakaj je tukaj ključna strokovna in politična javnost?

Dr. Sandra Bašić Hrvatin je ena od vodilnih slovenskih strokovnjakinj s področja medijske teorije in zakonodaje. Sodelovala je pri pripravi medijske zakonodaje, regulacijskih kodeksov in razprav o medijski krajini v Sloveniji.

Glasba: Ketsa – Sabre

Državljan D svetuje:

  • Kritično ocenjujte medijske vsebine
  • Podpirajte dobre in kaznujte slabe medijske prakse
  • Zahtevajte odgovornost oglaševalcev in medijcev

Dodatne informacije:

  • We Should Teach Media Literacy in Elementary School – članek
  • The complex task of improving media literacy – članek
  • Studio ob 17h: Medijska pismenost – oddaja
  • O novinarskem reciklatorstvu in uradih za monociranje – članek

O podcastu:

Podcast Državljan D je podcast za produktivno preživljanje časa, v katerem igramo vlogo državljana. Državljan D v pogovorih s strokovnjaki določenega področja informira in aktivira. Da se. Gremo naprej!

Join the discussion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Podcast Državljan D

Naročite se na podcast Državljan D!