Nulte epizode #1

Ko sem dobil idejo za serijo družbeno koristnih podcastov, sem si za osnovo vzel sporočilo predavanja #bettermedia, v katerem skušam spremeniti slovensko medijsko sfero. Sporočilo o aktivni participaciji in razumevanju sistema sem si sposodil pri pogovoru v Toplovodu in vse skupaj zapakiral v tridesetminutne pakete.

Preizkus govorne dinamike

Prve tri sem posnel v relativno kratkem času, vsakega malo drugače. Prvi je nastal kot odmev intervjuja, ki sva ga z Dušanom Cafom posnela pred tem. V drugem sem dinamiko spremenil z dvemi gosti in debato med njima, v tretjem pa dvignil tempo in skušal zadevo zapeljati kot pogovor, ne kot intervju.

Med poslušalci smo debatirali o skakanju v besedo oziroma prekinjanju sogovornika, preden do konca razvije misel. Čeprav to po eni strani dvigne dinamiko in je lažje poslušljivo, nastane na drugi strani težava lajanja voditeljev komercialnih televizij. Poskusim, pa bomo videli.

Preizkus okolja

Podcasti so posneti na iPad z aplikacijo Dava Recorder Pro in z mikrofonom Snowball podjetja Blue Microphones na prvi (podcasting) nastavitvi.  V prihodnji seriji testnih epizod se bom še malo igral s postavitvijo in z dvigovanjem občutljivosti mikrofona.

Tudi nivo hrupa je v vseh treh drugačen. Prvega sem posnel v Poligonu, drugega v prazni kavarni, tretjega v pisarni. Kakovost posnetka je temu primerna, se pa seveda navezuje tudi na glasnost in dinamika sogovorca in predvsem na nihanje glasnosti hrupa v ozadju.

Vsebinske variacije

Prvi trije so bili posneti brez montaže in z res osnovnim vsebinskim konceptom. Izpostavi problem, debatiraj o rešitvah, pozovi k dejanjem oziroma uporabnikom ponudi možnosti aktivacije.

Zadevo bom z naslednjo trojko dopolnil z najavno špico, bolj jasno predstavitvijo gostov v uvodu in zaključkom, v katerem bom s kratkim povzetkom obnovil pogovor/navodila za aktivacijo. Zapiske na spletišču bom dopolnil z krajšo biografijo gostov in povezavami do njihovih profilov oziroma spletnih mest.

Glede pozivov k akciji sem od poslušalcev slišal, da bi jih bilo fino še bolj izpostaviti oziroma narediti še bolj praktične – če je to mogoče. Predpripravljen poziv, ki ga poslušalci samo podpišejo in pošljejo in podobno.

Na naslednje tri!

Join the discussion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Podcast Državljan D

Naročite se na podcast Državljan D!